Misja kosmiczna Ax-4: Polski naukowiec i potrawy kieleckiej firmy LYOFOOD w kosmicznej podróży

Misja kosmiczna Ax-4: Polski naukowiec i potrawy kieleckiej firmy LYOFOOD w kosmicznej podróży

Dr Sławosz Uznański-Wiśniewski, będący drugim Polakiem mającym szanse polecieć w przestrzeń kosmiczną, stanie się członkiem załogi misji Ax-4. Oprócz niego, w podróż na Międzynarodową Stację Kosmiczną uda się także żywność przygotowana przez firmę LYOFOOD z Kielc. Menu dla astronautów zostało opracowane we współpracy z znanym kucharzem i restauratorem Mateuszem Gesslerem.

Firma LYOFOOD, którą cechuje specjalizacja w produkcji liofilizowanych dań, stworzyła ekskluzywne menu dla potrzeb misji, współpracując z Europejską Agencją Kosmiczną. Chociaż technicznie potrawy Bonus Food nie odbiegają od standardowej żywności liofilizowanej lub konserwowej przeznaczanej do użytku kosmicznego, to jednak ich smak ma potencjał wywołać u tęskniących za domem astronautów cenne wspomnienia.

Laura Godek, współzałożycielka i dyrektorka generalna LYOFOOD, podkreśla wymagające warunki, jakie musi spełniać żywność kosmiczna. Powinna nie tylko przetrwać w stanie zdatnym do spożycia przez dwa lata, ale także dostarczać energii i poprawiać nastrój podczas kilkunastodniowej misji na orbicie. Zwraca uwagę na trzydziestoletnie doświadczenie firmy w technologii liofilizacji, które pozwoliło im skutecznie podjąć współpracę z ESA.

Dr Sławosz Uznański-Wiśniewski zaznacza, że chciałby zaopatrzyć się w autentycznie polskie menu, które mógłby pokazać swoim kolegom astronautom. W menu zdecydowanie dominują pierogi z kapustą i grzybami.

Mateusz Gessler, który pomagał opracować kosmiczne menu, wyraża swoje podekscytowanie nietypowym wyzwaniem. Przyznaje, że początkowo planował skorzystać z puszek i słoików do pakowania potraw, jednak ze względu na ograniczenia w bagażu astronauty musiał odrzucić ten pomysł. Dzięki współpracy z LYOFOOD udało mu się jednak spełnić marzenie o wysłaniu polskich pierogów w kosmos.

Agata Wojda, prezydentka Kielc, cieszy się, że to właśnie jej miasto ma być częścią tego historycznego momentu – pierwszego razu, kiedy pierogi polecą w kosmos. Zapowiada też niespodziankę upamiętniającą ten wyjątkowy moment.

Oprócz pierogów, w menu astronautów znalazły się również zupa pomidorowa z makaronem, leczo z kaszą gryczaną i kruszonka z jabłkiem.

Planowany na wiosnę tego roku start misji IGNIS, będącej pierwszą polską misją na Międzynarodową Stację Kosmiczną i częścią komercyjnego lotu załogowego Axiom Mission 4, będzie kolejnym ważnym krokiem w dorobku Dr. Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Specjalista misji przez dwa tygodnie będzie prowadził szereg technologiczno-naukowych eksperymentów zaproponowanych przez polskie instytucje i firmy. Oprócz niego, skład załogi Ax-4 tworzą: Peggy Whitson (USA) – dowódca misji, Tibor Kapu (Węgry) – specjalista misji oraz Shubhanshu Shukla (Indie) – pilot misji.